5 tips voor fotograferen met kinderen.


Denk je erover om een fotoshoot van jullie als gezin te laten maken? Leuk! Het kan zijn dat je nog niet eerder een fotoshoot hebt gedaan. En zeker met jonge kinderen, kun je dan lichte stress ervaren als je denkt aan het perfecte eindresultaat. No stress! Ik ben al jaren tante van een behoorlijke schare aan neefjes en een nichtje.

Daarnaast vind ik het fotograferen met kinderen een feestje. En in dat feestje neem ik ze graag mee. Door de jaren heen heb ik een trukendoos ontwikkeld, waar ik uit put bij het maken van mooie foto’s.
Ik vertel er 5. En de anderen? Ik nodig je uit om ze te ervaren in een fotoshoot van Hashtaguniq!


Tip 1: Spontane momenten vastleggen

Bij mij zul je géén: ‘Zeg eens cheese?!’ horen. Dit komt omdat ik niet voor geposeerde foto’s ga. Kinderen mogen lekker spontaan spelen, bewegen en of naast jullie staan. Dit maakt de foto’s authentiek, echt en mooi. Mijn motto is niet voor niets: ‘Herinneringen voor later kun je nu maken’.


Juist het speelse en spontane geeft een mooie herinnering! Dus laat je kind lekker die tak pakken en ermee rond zeulen! Of de grote broer die het kleine zusje vasthoudt om zo in de boom te klimmen..


Dit is dan ook meteen mijn eerste tip: laat de kinderen iets doen wat ze leuk vinden. Lekker in die boom klimmen of rennen door de hoop met bladeren! Jonge kinderen kunnen het op de foto gaan best als spannend ervaren. Als ze eenmaal in hun spel zitten en ik ze wat vragen stel, merken ze vaak al snel niet dat er een fotoshoot op het programma staat.Tip 2: Spelletjes in overvloed tijdens een gezinsshoot

Kinderen houden van spelletjes. En laat ik dat nu ook doen! Dat maakt de match tussen mij als fotografe en de kinderen extra leuk.


Tip 3: De juiste locatie doet er toe

Een locatie kan enorm helpen om spontane foto’s te schieten. Als er veel afleiding is, dan is het lastiger om mooie foto’s te maken. Een park of natuurgebied zijn prachtige locaties om een buiten gezinsshoot te schieten. De natuur leent zich ervoor om te experimenteren met materialen, lekker te rennen.. Zonder dat kinderen er te druk van kunnen worden en afhaken. Hashtaguniq heeft zowel een exclusieve buitenlocatie als een prachtige fotostudio. Mijn fotostudio is ingericht dat er tal van spelletjes gespeeld kunnen worden, tijdens de fotoshoot. De buitenlocatie is door de rustige, landelijke omgeving prikkelarm.
Tip 4: De fotograaf zorgt voor de juiste compositie, sfeer en licht

Maak je niet druk over het licht! Ik weet precies hoe ik het licht het mooiste vang op de foto’s. Bij voorkeur schiet ik de foto’s voor je gezinsshoot tijdens het ‘gouden uur’. Met het gouden uur bedoel ik het laatste uur voor de zon ondergaat.


Ook zorg ik voor afwisselende composities. Zo houden we er met elkaar het plezier en de spontaniteit erin. Denk aan neus tegen neus, een kusje geven aan papa of mama of de kleine zus / broer. Een kind wat papa mag kietelen.. of een wedstrijdje rennen en kijken wie er het eerste langs de camera rent.. Allemaal manieren om jullie lekker op je gemak en in actie te zien als gezin, stel, vader of moeder. Wat de reden van je shoot ook is, ik zorg ervoor dat jouw verwachting wordt waargemaakt.


Het helpt erg als je op de kleding let van de shoot. Te drukke printjes en felle kleuren komen op de foto niet altijd mooi over. Aarzel je over welke kleding geschikt is? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op. Ik kijk graag met je mee! Ook kun je gebruik maken van mijn clientcloset. Hier hangen meerdere prachtige kledingstukken (waaronder veel mooie jurken) in die je kunt dragen tijdens je fotoshoot!
Tip 5: Laat de fotoshoot niet te lang duren


Om een fotoshoot gezellig en leuk voor kinderen te houden, zit er een maximumtijd aan. Zo is een fotoshoot van een (ander)half uur voor kinderen echt wel de max. Daarna is de concentratie vaak minder en kan het dat je kind moe wordt. Ik zorg ervoor dat er in dat anderhalf uur foto’s maken, veel prachtige foto’s gemaakt worden.


Ook zin om in een ontspannen sfeer op ontdekkingsreis mee te gaan? Neem dan vrijblijvend contact met me op om de mogelijkheden te bespreken!